Stockholm från tid till annan
Utgiven på Natur och Kultur LT:s förlag 2003

Stockholm är en underbar stad. Här gör vi nedslag i 26 områden i innerstaden och ser hur de utvecklats från en tid till annan. De äldsta fotografierna är långt över hundra år gamla, oftast med en skärpa som är svår att överträffa idag. De visar en stad med hästskjutsar, folkmyller och marknader. Bilderna från 1900–talets början fram till senaste sekelskiftet bjuder på spårvagnar, cykelbud och stadsflanörer. Också dagens bilder visar en levande och aktiv stad. Som varpen i väven finns själva Stockholm med sina gator och hus, mycket har förändrats under tidens gång, men ändå känner vi igen oss.

Det är spännande att jämföra. På en del platser verkar tiden nästan ha stått stilla, medan andra ständigt utsatts för förändringens vindar. Varför älskar vi vissa kvarter och tycker att andra är förskräckliga? Ofta kan man sörja rivna vackra gamla hus och tycka att de som kommit i stället inte på långt när fyller de gamlas betydelse för stadsbilden. Men ibland kan det faktiskt vara tvärtom, det nya har gett oss en kvalitet som inte fanns förut. Varje tid måste sätta sin prägel på Stockholm. Frågan är inte om en arkitektur är vackrare än en annan, utan hur mycket av tidigare generationers stad vi har moraliskt rätt att utplåna. Vem ansvarar för stadens utveckling? Vem bestämmer över förändringarna? Stadsplaneraren, trafikteknikerna, arkitekterna eller helt enkelt du och jag?

Och kanske den viktigaste frågan; vad av det vi gör i dag kommer våra barn och barnbarn så småningom att förfasa sig över och vad kommer de att uppskatta?

Bilder ur boken Stockholm från tid till annan. © Svante Björkum: De gamla bilderna kommer från Stockholms Stadsmuseum, Nordiska Museet m fl, de nya är tagna av författaren.

Brännkyrkabacken

Provkörning i den s k Besvärsbacken på 1920–talen. Backen vid Brännkyrkagatan är en av stans brantaste och användes dels för att testa bilar och dels för att se om man kunde klara av att hantera bromsarna på en bil för att få körkort. På den moderna bilden ser vi barn från daghemmet Bonk intill med sina fröknar.


Utsikt från Katarinahissen 1959 och idag.


Brända Tomten 1950–tal och idag

Hade man bara sin röst och en liten trumpet kunde en Messerschmitt täcka transportbehovet; för att få med en ståbas krävdes en redig ’Volvosugga’.


Österlånggatan 37, år 1891 och idag

De båda anar inte varandras närhet, bara tiden ligger som en hinna mellan dem.


Odenplan

Odenplan vid förra sekelskiftet, på 1910–talet på 1920–talet, och idag, samma hus skymtar i bakgrunden.


Vasagatan omkring 1910 och idag


De pampiga husen som ligger på rad, vända mot Centralstationen revs för att som de styrande uttryckte det hela ’göra staden skönare’, men Sheraton hotell som idag ligger till höger får ursäkta, men ’skönare’ blev det inte.
Pressröster

Den är alldeles underbar, full med roliga uppslag, fantastiska bilder och material. En toppenbok!

”En ny, ovanligt intressant och givande Stockholmsbok.” Skånska Dagbladet.

”En spännande resa genom huvudstaden.” Tidningen Journalisten

”Intressant, komplext och tänkvärt.” Vagabond.

”Det är mycket intressant att sitta med denna bok – – – Man behöver inte alls vara stockholmare för att gilla och fascineras av denna bok.” Dagbladet.

”Lite vemod, en hyfsad dos nostalgi, men även en nypa realism. – – – Historien gör sig som regel bäst på bild. Men så gör den sig, å andra sidan, helt utmärkt.” Stockholms Tidningen.

”Svante Björkum tar oss med på en hisnande tidsresa i Stockholm, en mosaik av bilder och stimulerande kopplingar mellan då och nu. För min del har jag haft oerhört trevligt med denna volym. Den är alldeles underbar, full med roliga uppslag, fantastiska bilder och material att fundera vidare över på egen hand. En toppenbok!” Jean Bolinder, Skånska Dagbladet.

  25 x 28 cm, 176 sidor, inbunden, cirka 250 bilder, färgtryck.

Pris 200:- inkl moms

 Beställ boken här Tillbaka till huvudmenyn