Herrhamn

Vid Herrhamn låg ett av Kungshatts tre tegelbruk. Bruket hette då Herrhamra.

Snickeriverkstadsägeran Wilhelmson köpte Herrhamn och byggde fyra villor och en tvättstuga med material från Stockholmsutställningen 1897.

Hans sondotter, stumfilmsskådepelerskan Märta Arbin ägde sedan länge de fem husen. Hennes son operachefen Lars Runsten sålde i sin tur fastigheterna.

Husen var Huvudvillan, som låg till vänster, Tornvillan, som låg högst upp, villan som sedan kom att kallas Sockerlådan låg mitt på berget, Rosenvillan vid vattnet till höger och så till slut även tvättstugan längst till vänster, nedanför huvudhuset.

Herrhamns ångbåtsbrygga, längst till vänster vid vattnet skymtar den ombyggda Tvättstugan, på berget den ombyggda Sockerlådan, i mitten Tornvillan och till höger Rosenvillan. Herrhamra tegelbruk låg troligtvis i dalsänkan till vänster.

Bild på Herrhamn tagen innan Huvudhuset och Sockerlådan revs.

Huvudhuset, som låg precis till höger om tvättstugan revs tyvärr av investmentbolaget.

Rosenvillan är här nybyggd och man samlas till Hattfest.

Familjerna Häggblom och Wester besökte tidigt huset och bilden föreställer någon högtidlig sammankomst från den tiden och kanske har vi byggmästaren själv, stående längst bak? Bild från familjen Wester och året är troligtvis 1900.

Ser ni att man gärna bar hatt!

Wilhelmssons barnbarn, stumfilmsskådespelaren Märta Arbin promenerar längs stigen med sin hund. I bakgrunden syns badhuset, som låg strax nedanför Rosenvillan.

En sentida hyresgäst har berättat att Märta gärna promenerade längs vattnet med sin hund, rökandes en cigarett med extra långt munstycke.

Huvudhuset var troligtvis det vackraste och dessuotm det bäst bevarade av de fyra villorna. Tyvärr revs det och även Sockerlådan av investmentbolaget som köpte hela stamfastigheten av Märtas son.

Huvudhuset till vänster och Sockerlådan ovan.

Tornvillan högst upp på berget ligger kvar... (1972)

...så även Rosenvillan nere vid vattnet.

                                                                      Foto Stockholms Stadsmuseum 1972.

Rosenvillan 1980 ...

... och idag.