Gregorius guld

Munkars magiska mirakeltavla gav mytomspunnen skatt

 

En ny pocketroman i äkta byxficksformat.


Historien utspelar sig i medeltidens Stockholm och handlar om Svartbrödernas undergörande tavla. En magisk bild som gör verkliga underverk för dem som uppriktigt söker hjälp

- under förutsättning att de sedan också rikligt betalar för hjälpen.   Dominikanermunken Gregorius har tagit som sin livsuppgift att i vittnens närvaro skriva ner de historier som de som räddats av tavlan berättat för honom. Denna sanslöst spännande

skildring från tidigt 1400-tal av en serie vidimerade helt otroliga mirakler finns kvar än idag!

  Men tavlan gör inte bara mirakel, det gör också dess ägare makalöst rika. Men vad händer med skatterna? De svarta bröderna i Gamla stan gör allt för att sprida kunskapen om tavlans otroliga krafter, men de gör samtidigt också allt för att det inte ska bli

känt vilka enorma rikedomar som tavlan ger dem.

  Men guld skapar girighet och ligger sällan obemärkt. Kristian tyrann, river väggarna i svartbrödernas källare och hittar drottning Filippas otroliga kronjuveler. Gustav Vasa river till slut hela klostret och stjäl mirakeltavlan, men han hittar inga skatter.

Var är de och hur ska man hitta dem?

Boken bygger på ett gediget faktaunderlag. 

  Det otroliga med hela historien är att den är fullständigt sann.

 

 

Röster om Gregorius guld:

 

Mysterier, mirakel och magi

"En välskriven och fantasifull berättelse med historisk verklighet i botten, kryddad med mysterier, mirakel och magi.

Författarens historiska kunskaper är imponerande och förmedlas på ett lättsmält och lättläst sätt.

Språket har ett bra flyt och tonfallet känns äkta, ibland är språket direkt vackert...mängden allitterationer förhöjer läsglädjen. Miljöbeskrivningen...är genomgående ypperlig...vilken njutning att läsa!

Berättelsen utspelas dels på 1400-talet, dels i modern tid. Temat är en fantasieggande skatt, som göms undan under medeltiden och jagas i nutid. Medeltid och nutid vävs ihop på ett smidigt sätt. Skeendet förgylls av religiösa mysterier, ockultism och märkliga mirakel.

Jag sväljer allt."

Lektören/Författarcentrum

 

Ny spännande bok

"Den spännande historien om en rad märkliga mirakel...En magisk altartavla...värdefulla gåvor och stora summor pengar....gömma sina rikedomar...Vart tog munkskatten vägen?...

En spännande bok som jag varmt rekommenderar."

Maria Lundberg Howard. Stockholm stories

 

Spännande och intressant 1400-talshistoira.
"Gregorius guld – ett annorlunda mysterium i medeltid och nutid.
Gregorius guld är en speciell bok, både till format och innehåll. Boken är tryckt i liggande miniformat 8,2 x 12 cm och två minisidor motsvarar tillsammans en traditionell pocketbokssida. Själv tyckte jag att miniboken passade perfekt att ta med sig på stranden.
Romanen blandar historiska fakta och berättelser från 1400-talet med en fiktiv historia i nutid. Handlingen kretsar kring mirakeltavlan Helga Lösen som förvaltas av dominikanermunkarna i Svartbrödraklostret i Gamla stan.
Som tack för att tavlan botar sjuka, räddar olycksdrabbade samt till och med återuppväcker döda växer klostrets tillgångar. Broder Gregorius, som själv helas från digerdöden, lovar att nedteckna alla berättelser om dem som tavlan har hjälpt. Samtidigt gör han allt för att bevara guld och rikedomar från den hotande omvärlden.
Kapitlen växlar mellan de återberättade miraklen, Gregorius sjå med att gömma undan skatten och nutidshistorien om Sven som hittar spår efter tavlan och bestämmer sig för att leta reda på munkarnas guld. Mer eller mindre motvilligt får han tre kompanjoner med sig på färden, som hjälper honom med dechiffrering, mystik och pengar. Med på ett hörn i 1400-talshandlingen är också kung Erik, hans unga drottning Filippa och hennes kronjuveler.

Författaren lyckas med Gregorius guld att skapa en spännande historia samtidigt som han förmedlar lite intressant 1400-talshistoria. Boken är lättläst och ger en målande skildring av livet på och omkring medeltidsklostret."

 Av Eva Gustin  http://kulturbloggen.com/?p=73102

 

Svante Björkum  Gregorius guld  Bokförlaget PennanSist men inte minst brukar det ju heta, men i det här fallet stämmer det inte

riktigt. Boken ”Gregorius guld” är den klart minsta boken. Inte bara i denna

trave utan i alla de travar med Stockholmsböcker som jag har

presenterat. ”Gregorius guld” är stor som en halv pocketbok och bjuder på

spännande läsning, som både är fiktion och verklighet. Gregorius är

svartbroder och han överlever pesten 1421 tack vare att han gjort en

överenskommelse med Gud om att han ska nedteckna alla de mirakel

som inträffat tack vare att människor tillbett en speciell så kallad mirakeltavla.

Det finns de som till och med har åter- uppstått från de döda tack vare att

anhöriga tillbett tavlan. Om detta berättar Gregorius med sitt röda och blå bläck på

pergament.

 Eva-Karin Gyllenberg tipsar/DN lördag 6 juli 2013

 

Svante Björkum satt på idén till Gregorius guld
En försvunnen skatt, en försvunnen mirakeltavla, (som garanterat har existerat) en slug kung och ett brinnande historieintresse. Det var några av förutsättningarna för Svante Björkum att börja arbeta med romanen Gregorius guld.

Solveig Sigridsdotter Törnblom/Nynäsposten

 

Ny spännande bok
En otroligt spännande och läsvärd bok och man blir omedelbart nyfiken på ”var finns skatten idag”? Finns den kvar?...Helt underbar att läsa...
Läs den!

Luzzi Herzog/Sorundabygd.

 

 

 

 

Boken är tryckt i liggande miniformat 8,2 x 12 cm och är på 363

halvformatssidor, där två minisidor tillammans utgör en traditionell

pocketbokssida. Sammantaget motsvarar boken en vanlig pocketbok

med textstorlek och textomfång.

Lättläst och lätt att ta med i fickan.