Kungshatts allé

Den sällsamt imponerande korsformade lindallén ligger vid Kungshatts tegelbruk. Den planterades på 1730-talet som uppfart från bryggan till Kungshatts gård.

Gården ligger till höger och det nedbrunna tegelbruket låg till vänster.

Prins Fredrik landsteg här en höstdag 1716 för att vara med vid amiral Edvard Didriks Taubes dotters dop.

Den blivande kungen möter då också sin blivande älskarinna och stora kärlek Hedvik Taube. Hon var då bara två år, men fjorton år senare möts de igen och kungen uppvaktade då henne intensivt. Han verkade ha tröttnat på sin hustru Ulrika Eleonora. Om det var av betydelse att hon var syster till Karl XII och hade sin brors framträdande näsa vet vi inte.

Hedvig var i alla fall ett mycket vackert barn och Fredrik I blev blixtkär. Förhållandet gav fyra barn, varav två dog vid låg ålder, även Hedvig dog i förtid i barnsängsfeber 1744.

Än idag finns allén där Hedvig lekte som liten kvar. När träden sedan länge inte längre hamlas har de växt rakt upp i höjden och en sakral känsla av vara i en gotisk katedral infinner sig gärna.

Didrik Taubes hus ovanför har en bevarad 1700-talskällare och järndörren från samma tid är prydd med en blomma, den är även tolkad som en kvinnlig fruktbarhetssymbol.

Kungshattsbor m.fl. enades 2023 om att försöka rädda den unika allén.

Detta kan enligt expertis ske genom trädvård och beskärning.

En ansökan om bidrag skickades till Länsstyrelsen, som bifölls.

Arbetet med beskärning skedde under oktober 2023 av specialisterna Trädmästarna.

Arbete och bilder kan ses på facebooksidan: Rädda Lindallen 2.0


Arbetet blev mycket lyckat och en livskraftig föryngring av den uråldriga allén har nu skett. Återväxten fungerar mycket bra. 

Bild 2024 från Facebook Rädda Lindallén 2.0